Erhverv

De private erhverv på Christiansø består af en håndfuld mindre virksomheder – og en enkelt større. En enkelt virksomhed har rødder langt tilbage i historien.

Helt specielle forhold gør sig gældende, når der skal drives virksomhed på Christiansø. Christiansø er ejet af staten, og alt på øen er fredet, herunder alle bygninger. Med fredningsbestemmelserne er der kun meget begrænsede muligheder for at bygge til eller bygge nyt. Selv om man godt kan ”flytte rundt”, sætter det alligevel en fast ramme for, hvor store virksomheder der er plads til på øen. Og hvor mange nye, der kan komme til, da dette er betinget af, at der er ledige lejemål til formålet , og at virksomhedsejeren har bopæl på Christiansø.

Fiskeriet har tidligere været det helt dominerende erhverv på Christiansø. Fiskeriet ophørte i 2013, da den sidste fisker flyttede til Svaneke. I dag knytter erhvervslivet primært an til turismen.

Se øens erhvervsvirksomheder herunder


Christiansø Købmandshandel og Gæstgiveri

Christiansø Købmandshandel og Gæstgiveri har eksisteret i mere end 100 år og er både hotel, kro, restaurant, købmand og kiosk/grill.

Christiansø Købmandshandel og Gæstgiveri er et midtpunkt på øen. Det er her, øboerne køber dagligvarer året rundt. I sommerperioden er flere af øboerne samt tidligere øbørn beskæftiget på kroen og i restauranten. I højsæsonen bliver personalet suppleret med arbejdskraft fra det øvrige land. Antallet af medarbejdere hen over sommeren ligger typisk på mellem 20 og 30 ansatte.

For gæsterne giver et besøg i restauranten et spændende strejf af historien kombineret med gæstfrihed, ø-stemning og god mad.

Charlotte og Stig Hallberg Andersen har siden 2008 været forpagtere.

Åbningstider

Se de aktuelle åbningstider på:
www.christiansoekro.dk

Christiansø Gæstgiveri og Købmandshandel
T: +45 5646 2015
Christiansø 10, 3760 Gudhjem


Ruths Kryddersild

Ruths Kryddersild er øens produktionsvirksomhed.

Virksomheden ligger i ”Gigskuret” ved havnen på Frederiksø. Her producerer Rikke og hendes to faste medarbejdere de specielle krydder-, tomat- og karrysild efter gammel familieopskrift. ”Ruth”, som er Rikkes mor, grundlagde virksomheden i 1967. Rikke overtog produktionen i 2011.

Virksomheden sælger til både øboer og besøgende. Kryddersilden forhandles også i resten af landet, og mange restauranter har taget silden ind på menukortet.

Åbningstider

Mandag – fredag kl. 7 – 16.
Lørdag, søndag: se skilt på døren.
Rikke Minna Hansen
T: +45 5646 2009
Christiansø 49, 3760 Gudhjem
Besøg Ruths Kryddersild på Facebook.


Butik Lighuset – Turistinformation

Butik Lighuset blev etableret i sommeren 2016 og fungerer også som turistbureau. Det noget specielle navn skyldes, at bygningen ganske kortvarigt og for mange år siden har været brugt som lighus – navnet har hængt ved lige siden.

Indehavernes interesser skinner naturligt igennem.

Krista Rose Jensen har en passion for garn og strik, og der sælges flotte, håndfarvede garner fra Fredsminde Unika Design på Bornholm foruden eget strik.

Kirsten Søe Buch er uddannet beklædningsformgiver og er også vild med håndarbejde. Hun syr bl.a. unika puder i hør med inspiration i de mange farver, der er på Christiansø.

Ejvind Jensen (Kristas mand) fremstiller dolke med skeder og foldeknive bl.a. med træ fra øen, og Lars Buch (Kirstens mand) laver sølvsmykker med inspiration fra øen, samt C-soap fremstillet af koldpresset rapskimolie fra Lehnsgaard

Butikken sælger malerier af Mads Østergaard, der bor på øen, og kunst og reproduktioner af kunstnere med tilknytning til øen.

Åbningstider

Åbningstiderne følger Christiansøfartens sejlplan.
Der er åbent fra maj til september.
T: +45 4058 2875 eller +45 3032 0911
M: butik.lighuset@gmail.com
Christistiansø 2, 3760 Gudhjem

Følg Butik Lighuset på Instagram #Lighuset #Butiklighuset

Christiansø Teltplads

Christiansø Teltplads har siden 2018 været drevet af Laura og Claus Juhl Zafnes.

Teltpladsen kan bedst betegnes som en luksus naturcampingplads. På hovedpladsen Hertugindens Bastion er der plads til 14 telte. Her ligger også køkkenfaciliteterne i Hertugindens vaskehus, samt toiletbygningen.

I højsæsonen uge 27-32 bruges udvides der med 16 pladser i Kongens Have.

Læs om booking, kontakt mv. på teltpladsens egen side


Christiansø Glas

Christiansø Glas fremstiller og sælger glaskunst og gaveartikler.

I det lille glasværksted arbejder Ana Refsgaard med fremstilling af smykker, glasskåle m.m. Her kan besøgende købe et håndlavet minde fra Christiansø af kunstneren selv.

Christiansø Glas er øens nyeste virksomhed. Værkstedet åbnede 1. maj 2018.

Du finder Christiansø Glas i Gaden på Christiansø.

Åbningstider

Se skilt i vinduet.
Åbningstiderne følger Christiansøfartens sejlplan.
Der er åbent fra maj til september.
T: +45 3138 2418
Christiansø 35, 3760 Gudhjem


Chrøøl

Chrøøl er Danmarks østligste mikrobryggeri – lanceret ved genindvielsen af Store Tårn d. 30 juni 2017. Brygningen sker med håndkraft og tålmodighed uden at spare på råvarerne, og det giver gode og fyldige øl.

Det er øens lægepar – Kirsten Søe Buch og Lars Buch – som er brygmestre og ejere af Chrøøl

Chrøøl har ikke egen butik eller egne åbingstider, men øllet sælges i Butik Lighuset og på kroen.

Chrøøl arrangerer i løbet sommeren et antal guidede øl-ture.

T: +45 6465 3246
Christiansø 2, 3760 Gudhjem
Se mere på Facebook: www.facebook.com/Chroel/